AIPA anunță lansarea celui de-al III apel de depunere a cererilor de subvenționare aferent Plăților în Avans

 04 feb 19

Începînd cu perioada 04 februarie – 8 aprilie 2019, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) demarează cel de-al  III apel de recepţionare a cererilor de subvenţionare, aferent Plăților în Avans.

Subvențiile în avans, fiind un Proiect pilot în cadrul Programului ENPARD, vor fi acordate în baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli care desfășoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar. 

Cererile de solicitare a subvenției în avans pot fi depuse de tinerii și femeile fermier care au inițiat afaceri în domeniul agriculturii, conform domeniilor de sprijin prioritizate, după cum urmează:

-  stimularea investițiilor pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat;

-  stimularea investiţiilor pentru înfiinţarea, modernizarea plantaţiilor multianuale;

-  stimularea investiţiilor pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, inclusiv pentru procurarea animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora;

-  stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare.

Documentele privind depunerea și obținerea subvențiilor în avans, le găsiți aici.

Examinarea cererilor de acordare a plăților în avans se va realiza de către AIPA conform procedurilor stipulate în Regulament.  Evaluarea și selecția finală a proiectelor investiționale, care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, va fi realizată de către Comisia de evaluare și selecție.

Valoarea maximă a sprijinului financiar - 65% din valoarea costurilor eligibile (nu mai mult de 1 000 000 lei).

Plata subvenției în avans va fi efectuată prin intermediul contului Escrow în modul următor:

I Tranșă - 75% din valoarea subvenției, care se va achita cu condiția prezentării dovezilor cofinanţării din partea Beneficiarului a 35% din valoarea costurilor eligibile;

II Tranșă – 25% din valoarea subvenției, în baza cererii de debursare la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative, conform domeniului în care este efectuată investiția.

REAMINTIM:Pentru implementarea sistemului de acordare a Plăților în Avans pentru proiectele start-up, anual din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate cel puțin 5%, iar în anul curent, această sumă constituie 45 mil. lei.

Sursa: aipa.gov.md

 

Noutati

Creștere cu 35 % a subvențiilor solicitate de fermieri pentru dezvoltarea sectorului agricol și a mediului rural

Noutati

Uniunea Europeană lansează consultări cu privire la viitorul Parteneriat Estic

Noutati

Peste 42,5 milioane de euro: Republica Moldova va semna trei acorduri cu Comisia Europeană

Adaugă un comentariu