Sprijin financiar pentru grupurile de producători agricoli în primii 5 ani de activitate

 12 dec 19

Grupurile de producători agricoli vor beneficia de sprijin financiar în primii 5 ani de activitate. În cadrul ședinței din 11 decembrie, Guvernul a aprobat o serie de modificări la Legea privind grupurile de producători și asociațiile acestora. Modificările vizează creșterea suportului financiar din partea statului, exclud unele cerințe care, în opinia producătorilor agricoli, creau bariere birocratice în obținerea sprijinului financiar, specifică responsabilitățile producătorilor în calitate de membri ai grupului etc.

Legea cu privire la grupurile de producători și asociațiile acestora, cât și modificările la respectiva lege au fost elaborate cu suportul Proiectului MAC-P.

Astfel, în primul an, sprijinul va constitui 15% din valoarea producției comercializate – pentru grupurile specializate în producerea și comercializarea  produselor de origine animală și 13% – pentru grupurile specializate în  producție vegetală. În următorii ani, procentul se va micșora, ajungând în al cincilea an până la 7% și, respectiv, 5%. Sprijinul maximal anual nu va depăși 1,5 mln lei per grup de producători.

Totodată, au fost excluse cerințele de autentificare notarială și alte cerințe care, în opinia producătorilor agricoli, birocratizau procedura de obținere a sprijinului financiar.

Documentul specifică și responsabilitățile producătorilor în calitate de membri ai grupului. Aceste prevederi se referă la angajamentul membrilor de a achita contribuţiile financiare necesare pentru finanţarea grupului de producători, dar și suportarea riscurilor asociate acordării sprijinului financiar din partea AIPA.

Sursa: newsmaker.md 
 

Noutati

Fundația Soros-Moldova acordă fonduri de urgență de 100.000 USD pentru lupta cu noul tip de coronavirus

Noutati

Statele Unite ale Americii vin cu o donație de 1,2 milioane de dolari pentru Republica Moldova

Noutati

Sprijin financiar pentru grupurile de producători agricoli în primii 5 ani de activitate

Adaugă un comentariu