UE va acorda 5 milioane de euro în sprijinul reformei poliției din Republica Moldova

 08 ian 21

Comisia Europeană a aprobat transferul a 5 milioane de euro drept asistență de suport bugetar pentru realizarea reformelor în Sectorul Poliției din Republica Moldova. Suportul este oferit ca urmare a progreselor înregistrate în principalele domenii de reformă în sectorul aplicării legii, inclusiv a evoluțiilor pozitive în domeniul apărării drepturilor omului, prevenirii abuzurilor și tratamente inadecvate, precum și în lupta împotriva corupției în sectorul poliției.

Aceste evoluții contribuie la transformarea poliției din Republica Moldova într-o instituție mai orientată spre serviciul cetățenilor, au menționat oficiali europeni, cu ocazia disbursării asistenței financiare.

Această nouă debursare de fonduri vine ca urmare a celei de-a doua tranșe a programului de asistență macrofinanciară expirat în iulie (30 de milioane EUR) și a primei tranșe recent plătite a programului de asistență macrofinanciară de urgență în noiembrie (50 de milioane EUR), se arată întrun comunicat de presă al UE.

Debursarea oricărei viitoare asistențe macrofinanciare va fi supusă unor condiții stricte. Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape situația politică și să evalueze îndeplinirea condițiilor înainte de orice debursare viitoare de sprijin bugetar. Este important ca, pe lângă continuarea progreselor în domeniul reformelor, să nu se înregistreze regres în ceea ce privește protecția drepturilor fundamentale și a statului de drept în Republica Moldova.

Programul UE „Sprijin pentru Reforma poliției în Republica Moldova” are drept scop modernizarea și profesionalizarea structurilor poliienești din țara noastră. Transparența și independența procedurilor de recrutare, evaluare și promovare au fost îmbunătățite, precum și au fost înregistrate progrese a în ceea ce privește egalitatea de gen. Poliția din Republica Moldova și-a îmbunătățit capacitățile  prin instruire în domeniul drepturilor omului, tehnicilor moderne de management, poliție comunitară și Anticorupție, iar în cadrul poliției a fost înființată o direcție specială Anticorupție pentru a promova principiul toleranței zero față de corupție în forțele de poliție. Programul a sprijinit, de asemenea, structuri de comunicație mai fiabile și mai eficiente, care au contribuit la capacitatea operațională a poliției și au redus timpul de intervenție în anumite Inspectorate.

Sursa pentru text și imagine: anticoruptie.md
 

Noutati

800 de mii de euro din partea Japoniei, bani care vor fi folosiți pentru achiziționarea unor echipamente medicale

Noutati

România a transferat 300 de mii de euro destinați Republicii Moldova pentru consolidarea societății civile și a independenței presei 

Noutati

Al VII-lea Apel de depunere a cererilor de solicitare a subvențiilor în avans pentru proiecte start-up în domeniul agroindustria

Adaugă un comentariu